Летни стремежи 2018

Привет! Заинтригувана и вдъхновена от последните публикации на Le Soleill и Diagnosis: Abroad, реших да се включа и аз със своите летни цели. Не си поставям новогодишни, защото 31 декември не е някакъв своеобразен вододел и с края на една календарна година не винаги съм готова да обърна нова страница. Но лятото е прекрасно и топло (макар и не в момента), и жадувано от мнозина, всеки си прави планове. Ето ги моите стремежи за изпепеляващите дни между юни и септември.

#1 – Повече време навън

Това се разбира от само себе си. Но понякога е трудно постижимо. За мен, като майка, работеща на пълен ден, почти не остава време за домакинските задължения. Уикендите не бива да бъдат прекарвани в простиране на 5 перални, чистене и миене. Но реалността е различна от перфектните теми в инстаграм, в събота сутрин не се събуждам като в приказките, където вълшебни създания са подредили и освежили дома ни. През лятото е още по-трудно да съм с прахосмукачка в ръка, когато времето е толкова изкусително навън.

Осигурявам си повече време през уикенда, ако успея да се мобилизирам и в четвъртък вечер след работа прахосмукача и измия подовете. Останалото – прах, пране, съдове и всичко подобно, вършим междувременно с Николай.

#2 – По-малко социални мрежи

Вече се отказах от Facebook – изтрих личния си профил там и страницата на блога преди месеци. На път съм да направя същото и с Instagram, не заради така нашумелия Регламент за защита на личните данни, просто защото това пространство се изчерпва за мен. Въпреки че то е предвидено да не доскучава с постоянно бълване на нови снимки и видео истории, а сега и телевизия, с алгоритми за пренареждане на последното актуално от хората, които следвам. И точно там е проблемът. Социалните мрежи нямат изчерпване и затова все повече хора прекарват все повече време в тях. Няма естествен механизъм за спиране, освен вътрешния. Друг проблем за мен, е че макар мнозина да парадират със своята автентичност, тя липсва. Получава се един порочен кръг – вижте, колко сме естествени и истински, нищо че снимката ми отне 10 минути.

И да – вид изкуство е, себеизява е, но на мен ми идва в повече. Може би е крайно да изтрия профилите си, но другото е чисто залъгване. Опитах да променя посоката си там, темите, които следя, за да може профилите, които се генерират да се променят също. Но не се получава. Не се получава и на Instagram с безобразните реклами, които бяха една от причините да ме „изгонят“ от другата им мрежа – Facebook.

#3 – Повече грижа за мен

Като следствие от #2 ще имам повече време за други дейности, които намирам за по-смислени. Това включва повече четене, дори спонтанно, не е задължително да е цял непрекъснат час. Грижата за мен може да се изразява и в 10-20 свободни минути за тренировка, някаква женска глезотия или дори (не се смейте) почистване на кухненските шкафове. Неща, за които твърдя, че нямам време. Време има, само че е разпределено в минутки тук и там из социалните мрежи. Съвременните телефони (поне iPhone-ите) имат функция, която показва колко време прекарвам в дадено приложение и каква част от батерията ми изхабява това. Така че, ако сте любопитни, за потребителите на iPhone, отивате в Settings -> Battery, скролвате надолу и ви се показва Battery Usage.

img_1914

При мен наскоро изтритото приложение е Instagram. 55 минути за 6 часа, в които съм била будна. 11 минути в YouTube се равняват на една серия упражнения, а WordPress е мобилното ми приложение, в което нахвърлям идеи и абзаци за постове, когато нямам възможност да стигна до компютъра и да се задържа там.

Грижата за мен се изразява в реално проявление на всички неща, които наблюдавам в Instagram, като по-здравословно хранене, повече спорт, повече четене на литература, вместо само време за четене на ревюта, повече присъствие в реално време и изживяване на момента.

* * *

Това е на дневен ред при мен и виждам, че се припокрива с целите, описани от двете дами, които споменах в началото. Но и да не беше така – какво значение има. Важното е да ви идва отвътре, за да сте амбицирани да го преследвате. Аз се надявам да устоя на изкушенията и да пренасоча време тук, защото ми носи повече наслада. Профилът на блога в Instagram се появи като метод за популяризиране, а постепенно се превръна в самоцел. Писането тук продължава, а който е чел, ще продължава, докато намира смисъл.

Ще бъда много щастлива да продължа да си пиша с всеки, с когото съм си писала в Instagram, като сега това ще може да се случва на email: zaharnik.blog@gmail.com. Това важи и за всички останали, които биха искали да общуват с мен :).

Advertisements

7 thoughts on “Летни стремежи 2018

Add yours

 1. Все повече хора се отказват от Инстаграм и явно има защо. Аз не съм готова на такава стъпка, но честно казано, четейки твоят текст виждам себе си в него. За темата в Инстаграм, за снимките и обработката. Не знам – аз ли те подразних, твърдейки че съм “автентична”, но в същото време гонейки отново стари цели.
  Чета и се припознавам. И осъзнавам, че има защо. Но докато Инстаграм е място, на което мога да “творя”, не мисля, че ще го махна.
  Все пак искрено се надявам да не съм аз част от причините за решението ти. И да пишеш тук. Чета си те. И без да коментирам 🙂

  Liked by 1 person

  1. Благодаря ти, че писа и не – в никакъв случай НЕ си част от тези хора. Ти си толкова автентична с това, което споделяш, че за мен си един от хората, заради които Инстаграм има смисъл.
   Аз все още не съм изтрила профила. Засега е затворен с изтрито приложение, за да видя докога ще издържа. Но искам да се отърся малко, страшно много време губя там.

   Like

  2. Мериии! Ама какви са тези писания! Как може изобщо да се съмняваш в автентичността си! Ти си един от малкото хора, чийто инстаграм ми липсва, особено сторитата ти, в които ни разказваш нещо. Гушки от мен!

   Liked by 1 person

 2. Нинааа ❤ Толкова се радвам, че тази публикация съществува и смело заявявам, че много ми харесват летните ти цели! Времето навън е толкова ценно, но напълно те разбирам с всичките задължения. Ние вкъщи сме само двама и пак ми се струва, че се натрупва много, а при вас не мога да си представя даже. Сигурна съм, че ще му хванеш цаката и ще приключенствате навън повечко.
  За инстаграм – съжалявам да чуя, че и при теб не носи вече толкова удоволствие като преди 😦 Аз бях пробвала преди няколко месеца да изтрия приложението от телефона само, но ме изкушаваше много, върнах се и като че ли това връщане беше в пъти по-лошо от предишното ми присъствие. Не знам точно на какво се дължи. Може би се бях детоксикирала и ми е дошло в повече. Знам ли.
  Пращам ти много прегръдки от една страшно слънчева Шотландия.

  Liked by 1 person

  1. Благодаря за подкрепата и за искрата, която подпали! Предполагам, че и при мен ще се случи така, ако инсталирам отново приложението си. Това вече го играх с Facebook няколко пъти. Но когато човек вземе решение да си тръне е много трудно да намери дългосрочна причина да остане.
   Btw, написах ти имейл ;).

   Liked by 1 person

   1. Именно! Когато вземеш финалното решение, няма връщане към старите навици. Ооо, ще го погледна 💖

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: