Любимите детски книги за 2017 г.

Детските книги заемат огромна част от нашето ежедневие, прекарали сме много часове в четене, а децата в слушане и разглеждане. В началото на 2017 направих голямо представяне на любимия ни автор на детски книги – Мая Дългъчева и ѝ отделих цял пост (припомнете си го тук). Искам да продължа да развивам тази идея и ми хрумна да ви споделя любимите детски книги на децата за тази година.

Ще започна със Стефан (на 2 години), най-вече защото съм много щастлива от факта, че от лятото насам започна да проявява интерес към книгите, търси ги, разлиства ги, а от няколко месеца насам все по-настоятелно ни преследва с книга в ръка и разтапящото „Да четем!“

FullSizeRender_2

Една от първите книжки, по която се увличаше е San Francisco – a book of numbers, от поредицата Hello World на издателство Penguin Books/young readers. Тя е подарък от брат ми и съпругата му, донесена ни от Сан Франциско преди 2 години, и още тогава Захари ѝ се радваше. Другата – London – a book of opposites, видях в любимата ми книжарница Orange Center на ул. Граф Игнатиев и веднага си помислих за Стефан.

FullSizeRender_1

Той много по-отчетливо се впечатлява от тези издания. Книжките са семпли, цветни, с много мъничко текст на английски, подчинен на темата и с твърди страници, животоспасяващо в бързите ръце на Стефан. Поредицата има още 2 книги – Paris – a book of shapes и New York – a book of colors, които най-вероятно ще закупя за предстоящите поводи. Шегуваме се вкъщи, че декември е месецът на Стефан – празнува рожден и имен ден.

Още една книжка с твърди страници и компактен размер, удобен за хващане от малките детски ръчички. Home sweet home от серията Little Friends на издателство Priddy Books.

FullSizeRender_10

Това е интерактивна книга с големи отварящи се капаци. Бебе бухалче лети над различни земи и открива кои животни ги обитават. Супер сладурска е, в рими, в красиви пастелни цветове. Купихме я от Лондон, от outlet магазин за 2 паунда. Не съм търсила или попадала на серията у нас, но я открих в Amazon, срещу $6,99. Има достатъчно разновидности на пазара. От моя опит, за да се забавляват децата и сами, е достатъчно илюстрациите да са грабващи и страниците да не са претрупани. А Стефан вече изрича и посочва fox, frog, fish, moose, bear & wolf.

Поредицата Когато се чувствам … от Трейси Мъроуни, на издателство Аделфи, е подходяща и за по-големи дечица. Вкъщи и 4-те се радват на внимание и от двамата. Книгите са разработени съвместно с детски психолог. На страниците се разискват въпросните чувства, разказва се защо е нормално да ги изпитваме и как да постъпваме.

FullSizeRender_4

Всичко това е много важно (поне за мен), за да не се създават комплекси на децата, да не им се лепят етикети. Няма лошо и погрешно в това да се чувствам самотен, изоставен, изплашен, тъжен, кисел. Ние трябва да помогнем на децата си да разпознаят тези емоции, да разберат причините, да ги изживеят и да продължат напред, но уверени и спокойни. Ние сме изтъкани от емоции и за да има баланс, мисля си, е редно да си позволим да изпитаме всяка от тях.

FullSizeRender_5

Лирическият герой е едно симпатично зайче, което ни превежда през палитрата от чувства. Текстът е кратък, фразите – уцелват в десетката. Картинките са релефни, понякога текстилни и много мили. Гледам на тази поредица като на вид терапия за децата. Интересно е да наблюдавам кои книги предпочита всяко от тях, защото смятам, че са огледало на състоянието им.

След този плавен преход продължавам с любимите книги на Захари (на 4 години). Пак ще уточня, че той се присламчва винаги, когато чуе, че се чете. Случвало ми се е да чета нещо на Стефан, при което Захари се провиква отнякъде „Не чуваааам!“. Така че, тук споделям най-исканите книги от Захари за отминаващата година.

Нашумелите книжки с капачета на издателство Фют от поредицата Защо? Какво? Как?, намериха поредния си почитател. Разполагаме с 4 книги (за момента). Предпочитанията се сменят, а със своите над 20 броя, поредицата може да задоволи и най-капризния детски вкус. Едва ли има родител, който все още не е запознат с тях, но да кажа и аз – много достъпни за деца (над 3 г. по мое мнение), увлекателни и образователни. Не че не са подходящи и за по-малки деца, Стефан също ги разлиства, но няма търпение да чуе целия текст. Ако искам нещо да достигне до него, то трябва да смилам информацията. Докато Хари пита, знае и използва точните термини.

FullSizeRender_6.jpg

Продължавам с издателство Фют, с поредицата Във вълшебната гора – с не дотам атрактивна визия, но впечатляваща с друго. Книгите са с меки страници и корици, но в рими, с много свежи диалози, които печелят детското сърце и ме карат да се усмихвам на остроумните фрази. Четем Сватба в гората и Горската болница. Те са скандално евтини, но не са еднодневки с плосък текст.

FullSizeRender_3

Коледа наближава и аз изваждам запасите ни от тематични детски книги. Честита коледа, Мишлета е една от тях, която дойде в празничен пакет преди 2 години и продължава да е актуална и търсена дори извън сезона. И тя е част от поредица – В лешниковата гора. От издателство Фют явно залагат на тях. По-специална я направиха стикерите, които трябваше да залепим из цялата книжка, за да завършим илюстрациите.

FullSizeRender_8

Най-обичаната коледна книга вкъщи е Коледата на Лиска от Петя Евлогиева – илюстратор, аниматор и тату артист (Николай може да се похвали с много нейни творения). Историята е сърдечна, саркастична, поучителна и изработена с много желание. Отново е в категория целогодишен любимец.

FullSizeRender_11

Ще завърша с абсолютните любимци на двете деца. За Стефан това са Зайовата къщичка и Маша и Мечока, от поредицата Приказки любими в рими на Любомир Николов, издавани от СофтПрес. Това са едни от първите книги, подарени на Хари. Той ги обожава и знае наизуст (както и ние), а сега Стефан ги носи навсякъде. Поредицата е от най-известните детски приказки, но с нов, закачлив прочит и запомнящи се рими. За съжаление, страниците са мека, подлепяни са десетки пъти, но се надявам да оцелеят, за да им ги запазя за спомен.

FullSizeRender_12

Фаворитът на Захари е Небивалици от Доналд Бисет, на издателство Пан. Това са смешни, откачени, остроумни разказчета, в които се случват най-чудатите неща. Пълни небивалици! Винаги ми е интересно да проследя изражението на Хари, когато чета разказ за първи път, защото той реагира съвсем естествено, необременен от ограниченията, които възрастта и опитът ни налагат.

*  *  *

Това бяха най-търсените и най-четените детски книги тази година. Винаги ми е приятно да се сгушим с много възглавници и една купчинка книжки. Старая се да избирам такива, които ще ми бъдат приятни за четене, но ги пречупвам през индивидуалните предпочитания на Стефан и Захари. Опитвам се да измислям нови ритуали и да поддържам интереса им жив, да ги накарам да се вълнуват за книгите и да ги пазят.

3 thoughts on “Любимите детски книги за 2017 г.

Add yours

    1. Много благодаря! Стараем се ;). Искам да ги въвлека в страстта към книгите. Това е една много мъничка част от детската библиотека, но най-желаната тази година.

      Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: