It’s finally fall // Book TAG

Какво по-подходящо през есента от книжен таг? Не мога да скрия радостта си от факта, че Рали от BloodyRoseRed World и Мери от Mrs. Midnight Reader ме подканиха да дам отговорите си на следващите въпроси. Благодаря ви, мили дами. 

Въпрос 1: През есента въздухът е свеж и чист. Назови книга, която те кара да се чувстваш сякаш и ти си в нея. Не е никак оригинално, но най-скоростно и качествено се пренасям в книгите за Хари Потър и началото на учебната година в Хогуортс. Мислих, мислих и не се сещам за отговор, който да ме представя по-адекватно.

Въпрос 2: Природата е красива … но умираща. Назови книга, която е написана красиво, но в същото време e изключително тъжна и тежка. По принцип аз не страня от такива книги, даже обичам по-драматични теми. Намирам авторите им за сериозни, историята си заслужава, има какво да предложи, а четивото е литературно издържано. На въпроса отговарям с „Хиляди сияйни слънца“ от Халед Хосейни.

Въпрос 3: Есен е и е време за училище. Назови нехудожествена книга, която те е научила на нещо. Книгата е „Развий максимално своята памет“ от Джонатан Ханкок. За разлика от подобни книги на пазара, тази е наистина смислена и ми беше от полза. Научих хитър начин да си правя ментални списъци и да не ги забравям. Друг е въпросът колко често използвам метода, а не посягам директно към химикалката.

Въпрос 4: За да ни е топличко, трябва да прекарваме време с хората, които обичаме. Назови семейство от книгa, от което би искал/а да си част. Не успях да измисля друго семейство, така че и аз посочвам семейство Уизли. Има доста вълнуващи образи в други книги, но или има някаква семейна драма/трагедия, или се намира по някой гадняр във фамилията.  

Въпрос 5: Разноцветни листа се трупат на земята. Покажи ни купчина от разноцветни гръбчета на книги.

FullSizeRender (2) (1)

Въпрос 6: Есента е идеалното време за разказване на приказки до камината. Назови книга, в която някой разказва приказка/история. И от тези книги чета много. Ще спомена „Хавра“ от Захари Карабашлиев, която вече преполових. Там главният герой превежда на глас дневник от по-миналия век. 

Въпрос 7: Нощите стават все по-тъмни. Назови мрачно и плашещо четиво. Плашещи книги не чета много. Може би „The Monster in the Box“ от Рут Рендъл е книгата, от която настръхвам, но я четох по време на едно безгрижно море преди 7 години, което ми позволи да спя спокойно нощем. Ако става въпрос за мрачно, в смисъла на подтискащо и безизходно, ще посоча „Ние, Удавниците“ от Карстен Йенсен.

Въпрос 8: Дните стават все по-студени. Назови кратка и стопляща сърцето книга, която може да те сгрее в един дъждовен и студен ден. Без миг колебание, тази книга за мен е „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг“ от Фредрик Бакман (заслужен всеобщ любимец). Много сантиментална и затрогваща история.

Въпрос 9: Есента идва отново всяка година. Назови любима книга, към която обичаш да се връщаш и би искала скоро да препрочетеш. Нямам навика и времето да препрочитам книги, освен десетките детски книги на Стефан и Захари. Единствената книга, за която се сещам да съм препрочела, е Хари Потър и философският камък“. Прочетох я за първи път, когато я издадоха на български език, но после (не знам защо) не продължих с последващите. Сега реших да изчета цялата поредица и започнах отново с първата. 

2017-October-Pravetz-57

Въпрос 10: Есента е перфектното време за уютни вечери вкъщи, сгушени с книга. Сподели любимите си „аксесоари“ по време на четене. Нямам такива. През последните години, откакто имаме деца, палим свещи много рядко. Нямам си и любим книгоразделител. Обичам да пия чай, докато чета, но много често гледам просто да седна с книга в ръка и да не губя ценни минути. Ако спада в тази категория, любимият ми аксесоар е плътна и обемна възглавница, на която да се облегна или да сложа в скута си за повече уют 😉. 

                                  * * *

Въпросите тук ми бяха много приятни и смятам, че е това е може би най-организираният и тематично изграден таг. Дано не ви повтарям, но ще ми е интересно да прочета отговорите на Beauty Loves Books и Irene La Fata, a и на всеки от вас, който има желание да сподели. 

 

2 thoughts on “It’s finally fall // Book TAG

Add yours

    1. Абсолютно! Споделям и по двете точки. Снощи много се напрегнах да мисля и мисля и мисля. Но всеки друг отговор щеше да е някакъв компромисен вариант.

      Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

<span>%d</span> блогъра харесват това: