Лято е // Summer TAG

Имам няколко чернови, но още не съм сигурна дали изобщо съм готова да публикувам някоя от тях. Пише ми се, а не съм го правила от известно време, тъй като се бях съсредоточила в завършване на магистратурата си. Затова сега започвам с нещо по-лежерно. Лятото е официално тук и определено даде сериозна заявка със стойности над 38 градуса през изминалата седмица. За компенсация, в момента е малко над 20 градуса, не че се оплаквам. Аз съм от хората, които обичат такова време, в умерени граници, разбира се. Но нямам нищо против да не грее ярко, препичащо слънце, температурите да са в диапазона 20-28 градуса, да подухва лек ветрец. Но днес темата е лято и всичко, което свързваме с този сезон.

IMG_4526

1. Вирееш ли през лятото? Твърдо не! Лятото не е моят сезон и не се чувствам комфортно. Прекалено топло ми е, ако съм дълго на открито ме заболява глава, без слънчеви очила очите ми са постоянно напрегнати и не мога да ги държа спокойно отпуснати.

2. Кое е любимото ти нещо през лятото? Лятото крие някакво очарование дори за хора като мен. Възможността да отида до морето е най-любимото ми лятно преживяване. И не говоря за луди алкохолни запои, а чисто и просто усещането, което морето ми носи. В ежедневен план ми е по-приятно и леко, когато знам, че мога да облека рокля и да изляза навън. Един кат дрехи за децата също е нещо, което отнема от напрежението в миговете преди излизане навън. С тях имаме много по-богат избор от забавление и се опитваме да се възползваме максимално. През последните години все повече заобичвам планината, не че преди не съм. Но почивка сред прохладна борова гора вече ме изпълва с душевен мир. На едно много по-битово ниво, уважавам лятото, защото дрехите ни изсъхват за няколко часа навън.

3. Къде прекарваш повече време през лятото – на закрито или на открито? Ако зависи изцяло от мен, предпочитам да изкарам часовете от 13 до 17 на закрито. Това важи, ако съм в града и като цяло съвпада както с режима на децата, така и с работния ми график.
IMG_4520

4. Кой е любимият ти вкус сладолед? Безапелационно – Milky Way на Raffy. Разказвам повече по сладоледената тема тук.

5. Какво е любимото ти лятно облекло? Ако става въпрос за стил на обличане – предпочитам рокли, защото ги нося почти само през лятото. А и през последните 4 лета съм или бременна или по майчинство и една голяма част от дрехите и роклите ми седят в гардероба и очакват повод да бъдат носени отново, защото определено детската площадка и пясъчникът не са подходящо място за коктейлна рокля или бял ленен панталон.

6. Плаж или басейн? Нямам доверие на плувните басейни и избягвам да влизам в тях. Може и да е отживелица, но съм имала проблеми от различно естество и не ми се рискува отново, ако водата не е минерална. А когато и двете са на разположениие, винаги избирам плажа, заради самото море.

7. Какво ти допада най-много в плажа? Чувствам, че плажът и морето са моето Дзен място, там се усещам най-комфортно и се зареждам. Да седя на брега и да слушам прибоя на вълните, да усещам солените пръски по кожата си, а морския бриз в косите, е менталната картина, която асоциирам със спокойствие и хармония.

IMG_4527

8. Коя е най-противната асоциация, която правиш с плажа? Чалга и пренаселен плаж, кърпа до кърпа. Не знам как някой изобщо би искал да стъпи на такова място.

9. Любимата ти песен с лятно настроение? My Friend на Groove Armada; So many times на Gadjo и една страхотна българска класика Ще ходиме на Варна на Стефан Вълдобрев, Мая Бежанска и Камен Донев.

10. Любим летен филм? Веднага се сещам за „Карибски пирати“ и всички части след това. Играта на Джони Деп в тази поредица (и не само) е емблематична. Обожавам подобни персонажи – остроумни, саркастични и умело боравещи с думите.

11. Кой ресторант обичаш да посещаваш през лятото? Имам прекрасни спомени от Варна и няколкото лета, прекарани там с компания. Затова тук ще отговоря „Мидена ферма Дълбока“, която е до Каварна и предоставя много морско и натурално преживяване. Не съм била от години там, но нямам търпение да го посетя отново някой ден.

12. По-често ли се храниш навън през лятото? Да, старая се, а и времето предразполага. Особено вечерите.

13. Купонясваш ли повече през лятото? Не бих казала, че купонясвам особено (да не кажа изобщо) откакто се родиха децата. Или по-скоро купонясването е видозименено. Събираме се с приятели с деца или с роднини, правим си барбекю навън… неща от този род, но да, през лятото такива случки зачестяват.

14. Кой е най-хубавият ти летен спомен? Колкото и да мисля по въпроса, няма един конкретен ярък спомен, който да се откроява. При всички положения веднага се връщам към ранните си години. Благодарна съм за детството си и летата, прекарани на село. На нашата улица имаше дете почти във всяка къща и се събирахме солидна компания момчета и момичета на една и съща възраст. Беше фантастично! Ходехме до реката и седяхме на камъните; пускахме лодки, за да проследим коя ще е първа; къпехме се в мръсния селския вир за ужас на бабите ни; в най-голямата жега следобяд прекосявахме половината село, за да си купим дъвки с картинки; в непрогледните летни вечери играехме на криеница, която почти винаги завършваше с „Царски път до 20“; организирахме си турнири по федербал; надбягвахме се с колела до селската фурна за хляб и изяждахме поне половин прясно изпечен, топъл хляб на връщане; поливахме боси градините и краката ни ставаха толкова кални, сякаш бяхме обули гумени ботуши; разказвахме си страшни истории в мрачни плевни; крадяхме череши и джанки; събирахме се и помагахме на бабите и дядовците ни, където и когато имаха нужда от много помощници. В общи линии голяма експлоатация на детския труд, преяждане с пресни и сочни плодове и зеленчуци и много щуротии.

15. Кой е най-забавният ти летен спомен? Спомням си как едно лято бяхме на почивка във Вонеща вода, където има минерални извори. Не помня дали преди или по време на престоя ни там, загубих гласа си. Сигурно си представяте една жалка картинка. Но всъщност беше забавно, защото другите можеха да общуват с мен, а аз нямаше нужда да отговарям и правех каквото си поискам, без да ме закачат много. За един интроверт (като мен) това е приятно изживяване.

16. Какво те дразни най-много през летния сезон? Най-дразнещото през лятото, за мен, са големите жеги и прашните улици. Може би, ако миеха улиците в София повече от 1-2 пъти годишно, ситуацията щеше да е по-свежа.

17. Харчиш ли повече пари през лятото? Не съм забелязала подобна зависимост. По-скоро, не.

IMG_4522

18. Къса или дълга коса предпочиташ за лятото? Раздвоена съм – от една страна е практично косата да е по-дълга, за да може да се прибира изцяло, от друга страна, по-късата коса е доста удобна – изсъхва бързо, стилизира се лесно. Може би все пак предпочитам дълга коса, въпреки че моята коса никога не е била много дълга, а в момента дори е доста къса… изглежда не мога да избера.

19. С кого прекарваш лятото си? Това е странен въпрос. Като дете прекарвах летата основно на село с баба и дядо, брат ми и съседските деца или при другите ми баба и дядо, който имаха лозе и къща. Като ученичка в гимназията, вече живеехме в София и през лятото бях в града с родителите ми или приятели, като обикновено по един месец ходех на някакъв курс. През последните 6 години съм на работа и споделям летните страсти с колегите си или съм по майчинство.

20. Коя е мечтаната ти лятна дестинация за почивка? Може би е твърде банално, но с удоволствие бих почивала на Бора Бора. В онези колибки във водата, където задният двор е океана и мога директно да скоча в него от верандата си и където няма какво да ме разсейва.

* * *

Това бяха всички въпроси от тага. Искам да предложа 2 прекрасни дами – Деси от Dessy Talks и Мери от Berry’s Place и ще се радвам, ако успеят да намерят време и място за отговорите в блоговете си. Толкова засега от мен. Желая на всички прохладно и забавно лято :-)!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: