Лондон 

Това не е travel guide. Не е и пост с насоки какво трябва да видите в Лондон или как да планирате пътуване с дете. Ако имате дете, то тези неща ги знаете, а ако пък не – ще ги разберете, щом тръгнете нанякъде с него. Има толкова много информация за туристическите обекти, колкото различни са предпочитанията на туристите. Моята рецепта за добро преживяване е да се отдели време за задоволяване вкусовете на всеки от пътуващите. С този пост споделям опита ни и ако такива теми са ви по вкуса, заповядайте надолу :).

Нашето пътуване беше, до голяма степен, съобразено с интересите на тригодишния ни син. Всеки пътува, където и както го влече. Ще посети обекти, които могат да се сторят глупави и комерсиални за друг. Но това не би трябвало да има значение. Важното е да ви е приятно и да съумеете да координирате желанията на всички. Ценно е да видите и правите неща, за които нямате време и средства в ежедневието.

2017-May-London-55

Лондон избрахме бързо и лесно. Това не беше туристическо посещение, в класическия му вид, а приятелска визита. Нашата кума живее там, а времето ни с нея никога не е достатъчно.

2017-May-London-105

Лондон е толкова космополитен и многолик, че не се съмнявахме, че ще се хареса на Захари. Пътуването беше замислено като ценно време, прекарано със скъпи хора и нашият подарък по случай 5-та ни годишнина от сватбата.

Това беше първото пътуване на Захари със самолет. Много исках да го направим по-рано и преди да навърши 2 години, за да можем да се възползваме от ниските цени на билетите. Дори имахме планове за есента на 2015 година. По това време бях бременна със Стефан и се случи така, че имах повече контракции. Лекарят, следящ бременността ми, ни препоръча да отложим пътуванията, ако не е абсолютно наложително да ги осъществим. И както каза Николай: „Ти ще си родиш и там, но аз ще трябва да се занимавам с всички бюрократични глупости“. Но да се върна на пътуването. Като всяко първо преживяване имах идея как ще протече то със Захари. За мое огромно облекчение – абсолютно всичко премина повече от гладко. Хари се държа като голямо момче, не създаде никакви проблеми, не направи нито една сцена, беше разбран, внимателен, услужлив и изключително любопитен. А това е най-сладкото нещо. Като че ли мога да чуя как умът му прищраква. Безценно е да виждам нещата през очите на децата ни, да усещам емоцията и вълнението от малките мигове в живота. Разбира се, предварително отделяхме време, за да говорим за самолетите и летищата. За Коледа му подариха голям пъзел с картинка на летище – как се зарежда самолетът с гориво, как се качват пътниците и се товари багажът; нарисувана е и контролната кула. Редяхме пъзела и коментирахме кое как се случва. Така че той също имаше очаквания. За мен, като родител, това беше един от най-ценните съвети. И той не се отнася само до пътувания. Приложим е дори за пазаруване в хранителен магазин. Винаги коментираме къде отиваме, с каква цел, какво ще правим/купуваме там и кога ще тръгнем обратно. Така детето е подготвено и значително се редуцира броят на неприятните сцени на тръшкане.

Искахме преживяването в Лондон да е максимално разпускащо, но и да успеем да видим нещо ново. Затова пътувахме само със Захари. Идеята ни беше да не разнасяме Стефан като багаж. Той е във възраст, в която се чувства много самостоятелен и държи на своето, но всъщност е доста зависим. Има нужда и от ексклузивно време за игра – да обикаля на свобода, да тича, опипва и изучава света, не можем да го държим седнал в количката за дълго. И определено, когато грижите са разпределени върху две малки деца, в друга държава, която е изключително популярна туристическа дестинация, ситуацията е буквално по дете на родител във всеки един момент. По отношение на „забележителностите“, държахме да са непосещавани от нас и от домакините ни. И за двама ни с Ники, това не е първият път в града, а и не искахме да принуждаваме Йоана (кумата ни) да се качва за n-ти път на London Eye.

2017-May-London-154

Захари все още спи поне 2 часа следобяд, затова денят ни беше разделен на излизания преди и след обяд. Планирахме само по една дейност на излизане, защото разстоянията пеша не са кратки за тригодишно дете. Не искахме да се налага да пресираме Захари, а да може спокойно да разгледа и да събира впечатления, да задава въпроси и да има време да му обясним.

2017-May-London-173

Почти навсякъде се придвижвахме с влак, което се превърна в своеобразна атракция за него. Всъщност транспортните превозни средства се очертаха като тема на лондонското ни приключение. Возихме се на метро, корабче по Темза, кабинков лифт над Темза, символичните черни таксита и самолет, разбира се, но влакът се намести трайно в детското сърце на Хари. Най-близко и удобно до апартамента на приятелите ни, беше спирката на влакчето, което носеше всекидневна доза щастие на сина ни.

2017-May-London-198

Всеки детайл беше анализиран – на коя платформа сме, откъде идва влакчето, обясняваше на всички, че по жълтата линия (ограничителната линия на пероните) не се стъпва и това и онова…

Много бяха факторите, които ни накараха да не се мотаем дълго в централната част на града – твърде много хора и блъсканица (съответно не особено привлекателно място за дете);

2017-May-London-133

ние възрастните вече сме посетили по-разпознаваемите символи на английската столица, а и имахме едно наум със зачестилите терористични атаки. Като се съобразявахме с локацията на апартамента на домакините ни, избирахме сравнително близки атракции, достигането до които нямаше да отнеме 1 час в посока. Ето част от нещата, на които се спряхме:

1) Emirates Air Line – кабинков лифт над река Темза.

2017-May-London-19

2017-May-London-71

Двете станции се намират в югоизточен Лондон, на Greenwich Peninsula (в непосредствена близост до небезизвестната O2 Arena). Може да стигнете дотам с автобус, кола и метро, но споделям метрото, защото е бързо и достъпно. Най-близката спирка е North Greenwich Station на Jubilee Line. Билети за лифта се купуват на място, от сайта на съоръжението или от сайта на O2, и са единични, отиване и връщане и discovery ticket (разширен пакет, който включва достъп до нещо като интерактивен музей на авиацията, помещаващ се в станцията Emirates Greenwich Peninsula).

2017-May-London-73

2) Thames Clippers – корабче по река Темза. 

2017-May-London-124.jpg

Ние комбинирахме билетите с кабинковия лифт (предоставиха ни такава опция на място) и се възползвахме от River Roamer experience. Тази услуга позволява неограничено качване и слизане, което е перфектно, за да разглеждате града. Валидно е само за източен и централен Лондон. Повече подробности ще откриете на сайта им. Разбира се, пестите пари, ако запазите билетите си предварително онлайн. Хареса ни това, че не се движи мудно, но има време да се разгледа наоколо.

2017-May-London-122

2017-May-London-123

3) The View from the Shard – това е панорамна гледка над Лондон от най-високата сграда на територията на Европейския съюз.

Доста нетипично пояснение, но се налага, защото всъщност най-високата сграда в Европа се намира в Москва – Mercury City Tower. Със сигурност гледката ще е доста внушителна там. Тази от The Shard беше такава. Но не очаквайте да бъдете отнесени от вихъра, ако сте били на такива места, знаете за какво иде реч. Самата перспектива е интересна, а възможността да разгледаш град от птичи поглед не мисля, че някога ще омръзне на човечеството. Най-близката спирка на метро е London Bridge Station (буквално са долепени), дотам отиват Jubilee line и Northern line. Ако закупите билетите предварително от сайта, спестявате 15% и още £10 на човек спестявате, ако изберете посещение в 10:00, 13:30 или 21:00, освен ако не са разпродадени. На всички такива места имат някакъв разумен капацитет от посетители във всеки даден период от време. Ние бяхме запазили билети за 10:00 часа, отвориха вратите на секундата, разбира се (това е първият възможен час за деня) и обиколката ни беше доста спокойна – нямаше струпвания на прозорците и изчакване, успяхме да си направим снимки без на тях да фигурират непознати.

2017-May-London-235

Предлагат се нааай-различни изживявания – от обиколка с гид, частна обиколка, дневна и нощна обиколка в рамките на едно денонощие, през silent disco всяка събота вечер от 22:00, до йога сеанс или удоволствието да се насладите на спиращата дъха гледка с чаша шампанско на съответната цена.

2017-May-London-218

2017-May-London-217

2017-May-London-220

И не на последно място, искам да споделя, че в Лондон парковете са направо вълшебни и толкова перфектно организирани. И има много други освен толкова популярния Hyde Park. Ние прекарвахме много време в Greenwich park,

2017-May-London-186

2017-May-London-254

2017-May-London-310.jpg

защото ни беше най-близо и детето си иска своето. А само каква детска площадка имаше там – интелигентно построена, така че да се вписва в околния пейзаж; с предостатъчно разстояние между люлките, така че да няма никакъв шанс децата да се заплетат или ударят; с широки улеи на пързалките; с дълбок стъпаловиден пясъчник (изграден като амфитеатър), така че децата да седят долу в него, а не да разнасят пясък навсякъде; с тоалетна (каквато няма дори в обществените сгради у нас, а камо ли навън) на 5 крачки от пясъчника с топла вода и голям умивалник, където спокойно да измиете краката на отрочето след игра и още и още красоти.2017-May-London-273

Лондон, ти си прекрасен и ще бъдеш такъв и без нашите прехласвания, защото за теб има хора, които мислят как да развият потенциала ти, като подчертаят достойнствата ти! А на нас ще ни трябват още десетки посещения, за да можем да заявим смело, че те познаваме добре!

2017-May-London-336

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: