Day & Night Book TAG

Не мога да повярвам, че пиша първия си TAG. Чета много от тях, на всевъзможни теми, но все не се престрашавах, докато Мери от Mrs.Midnight Reader дружелюбно не подкани читателите си да споделят ;). Май ще ми хареса и може да очаквате още. Започвам!

Кога четеш повече, през деня или през нощта? Чета основно вечер, когато децата спят, което е поне след 21:30. Определено е за сметка на съня, но имам нужда да направя нещо за себе си преди да заспя и аз. Понякога успявам да вмъкна малко минути за книга и по време на следобедните дрямки на момчетата. Истината е, че по време на двете майчинства разполагам с повече време за четете.. или е въпрос на организация. Но най-често през деня чета на глас, ето така 🙂

homefunjuly2016-33

Има ли книги, които са променили начина ви на виждане? Мисля, че всяка книга прави това с нас, малко или много. Генерално преобръщане на светогледа ми, съм преживяла само с една аудо книга, ако се брой – The Silva Life System за Методът Силва. „Гордост и предразсъдъци“ също ме накара дълбоко да се замисля над своите предразсъдъци, да се наблюдавам повече и да се опитвам да не ги допускам. Но има много книги, които са ми разкрили неподозирани факти или пък интересни поведенчески модели. Такива са „Най-щастливото бебе“ и „Най-щастливото дете“ на д-р Харви Карп, „Случаят Джем“ на Вяра Мутафчиева и „Три чаши чай“ за живота на алпиниста Грег Мортенсън, който се бори срещу тероризма в Пакистан и Афганистан, като създава училища за местните деца.

Young Adult – да или не? През последните 3 години съм изчела 6-7 книги от този жанр и като изключим очевидното – книгите са предназначени за подрастваща аудитория, ги намирам за увлекателни, добре написани и мога да разбера защо за тях се шуми толкова много. По-скоро „да“ – насърчавам четенето – все нещо ще ти даде.

Има ли герои, които смяташ, че е възможно да са истински? Не чета много фентъзи, така че за повечето герои, които чета, е абсолютно възможно да са истински. Освен това обожавам историческите романи и автобиографичните книги и в този ред на мисли – да, повечето герои са били истински личности. Доколкото ми е известно, голяма част от авторите споделят, че персонажите им са вдъхновени от конкретен човек или са събирателен образ на няколко.

Даваш ли книгите си на заем? Да, разбира се. Даже, ако прочета хубава книга, искам веднага да я препоръчам и дам на някого. Смятам, че това е една чудесна практика и винаги свързвам книгата, с човека, който ми я е дал.

Миришеш ли книгите си? Абсолютно задължително и постоянно, докато чета и размишлявам над прочетеното. Това е и една от причините дълго време да се опъвах преди да започна да използвам електронен четец.

fullsizerender-2-1
В момента чета „Жена“, а другите две са следващите в чакащи. Обикновено до книгата ми има чаша кафе и бейбифон 😉

Не всеки харесва книгите, това добре ли е или не? Въобще не е добре! Но го разбирам. Аз бях един от тези хора, когато бях малка. Никак не ги харесвах, бяха ми досадно задължение и то само защото имахме списъци и нямах свободен избор. Аз не обичам да ми се насажда чуждо мнение и понякога го приемам много критично. В гимназията нещата се промениха. Попаднах в много добра среда с готини и умни хора и четенето за удоволствие беше част от живота на почти всеки.

Държа книгите ми винаги да изглеждат добре, или пък не. Ти от кой тип си? Държа книгите ми винаги да изглеждат добре. Както съм споменавала и тук, това беше съвсем нормално, във времето когато бях дете – книгите, особено чуждите, се пазеха!

Господи, имам прекалено много книги! Вярно или грешно? Не бих казала. Даже сигурно са малко. Нямам потребност да ги събирам и дори имам все по-голям проблем с трупането на вещи, така че ако мога да споделя стойсностна книга с някого, винаги я давам на заем. Чета и много електронни книги.

Някога случвало ли ти се е да си съсипеш книгата, ако да как? Нямам такъв спомен. Може някое случайно петънце на страницата да съм оставила, но никога подгънати корици, смачкани ъгълчета, драскане. Книгите ми са доста запазени.

Предпочиташ ли да четеш на тишина? Да! По възможност на тишина на плажа, моля.

 

Реклами

11 thoughts on “Day & Night Book TAG

Add yours

  1. За съжаление тази книга не успя да стане моя любима, а така се надявах, да не кажа, че бях сигурна. Но не съжалявам, че я прочетох. Бихте ли препоръчали друг японски автор/книга?

   Харесвам

   1. Хубавото на литературата е, че ни дава теми за разговор и поле за размисъл. Иначе не се опитвам да убедя някого, че дадена книга е добра или лоша, по-скоро споделям и се радвам, ако намеря с кого да обсъдя :).

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: