Рожденият ден на Стефан!

Преди 1 година в живота ни се появи Стефан. В продължение на няколко седмици притесняваше медицинския екип, следящ бременността ми и дори главната акушерка. Наложи се да го посрещнем по-рано, но впечатли всички със спокойствието си от първите минути на своя живот, така както го прави и до днес. И макар да ми е второ дете, той тотално преобърна представата и методите ми за гледане на бебе. Стефан ми показва, че не е страшно от време на време да нямам план и да се наслаждавам на малките моменти. Напомням си го всеки ден, защото само така оцелявам с две деца с разлика от две години. Децата се справят все по-добре един с друг и на този етап съм все по-щастлива с малката им разлика.2016-bd_stephan-22В личен план, тази година беше неочаквано предизвикателство за мен, като майка и жена. Подозирах за повечето подводни камъни, но водите на породените деца се оказаха по-дълбоки от очакванията ми. Имах много трудни моменти. Бях си набелязала какво искам да изживея отново с второто си дете, от какво да се пазя и какво да му спестя. Имах идеали, които се сгромолясаха, но и страхове, които не се реализираха. Отбелязах малки лични победи, които ме правят много щастлива. Това са неща, които съм искала да направя и първият път, но не съм намерила подходящото време и решителност.

И така, Стефан е на 1. Той е най-приветливото и гушкаво бебе, протяга ръчички, за да го хванем; буди всички рано сутрин с жизнерадостното си чуруликане; има големи, кръгли, маслинови очи, които се превръщат в малки процепчета, когато се смее или му се спи. Стефан обича хората и се закача по особено ненатрапчив начин. Той е най-уравновесеното и балансирано бебе, което съм срещала; има свой ритъм, който понякога ме вбесява и макар да не говори все още, е много сговорчиво човече. Обича да спи по корем, лази много бързо, като използва няколко различни стила; има 3 зъбчета и не обича сладките кремчета; изправя се сам и е индивидуалист; предпочита песнички пред приказки; прави изразителни физиономии и общува с погледа си, а в очите му се чете толкова много добрина и топлота.На рождения му ден, исках да зарадвам някого, като направя нещо мило. В болницата, в която родих Стефан, имах късмета да попадна на прекрасен съквартирант. Освен, че децата ни са родени в един ден и споделихме всичко – от приема в отделението до изписването ни и цялата палитра от емоции, съпътстващи престоя, ние съумяваме да поддържаме връзка и да градим приятелството си. Благодарна съм за нея, защото съм преживяла и обратната ситуация – да предпочитам книгата и съня пред разговорите. Много е трудно в момент като този – след раждането, да си адекватен, съобразителен и дори заинтригуван от другия човек в стаята. Любопитно е как се сближаваш с някого в един толкова деликатен момент. И после, когато ежедневието ни поеме, да откликваме на нуждата и да намираме време да продължаваме нашите дискусии, които да не са фокусирани само и единствено върху децата. С малко съдействие успях да изненадам нея и дъщеря й точно в този ден.

Другият човек, който успях да зарадвам, беше педиатъра ни. От самото начало, тази жена винаги е била загрижена за здравето на мен и цялото ми семейство. Никога не се е държала грубо, никога не е претупвала консултация. При всяка среща е внимателна, изслушва ни и търси най-доброто решение на проблема. Когато децата са по-сериозно болни, поема инициативата и се обажда, за да чуе как са и дали се повлияват от лечението. Знам, че това е работата й, но личното отношение към пациента е избор на лекаря и прозира зад маската на вежливост.

Чувството да дадеш е много по-ценно от това да получиш. На мен ми достави огромно удоволстие да избера роклята, цветята, бонбоните, да надписвам картичките и да предам емоцията си на друг в този специален ден за мен. Не съм направила кой знае какво, просто малки жестове на внимание, но те ми донесоха толкова силно вълнение, че искам да повторя този вид отпразнуване.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

<span>%d</span> блогъра харесват това: