Родител през вашите очи

Обичам да говоря! Говоря за всичко, макар от време на време да ми е трудно да започна даден разговор. Мразя моментите на неловко мълчание и ме гложди отвътре да кажа нещо, да завържа разговор. Понякога даже говоря по-бързо, отколкото могат да ме разберат. А понякога мълча! И тези, които ме познават добре знаят, че ако замълча за дълго това не предвещава добро. Обичам да слушам! Дори в началото на едно познанство ми трябва време, за да се отпусна. Тогава предпочитам да слушам. И не само тогава. Питам и слушам. Започвам разговор, за да споделя, но и за да чуя. Да чуя какво вълнува другия, да почерпя от опита му, да се вдъхновя от мечтите му, да окажа подкрепа на свой ред и да вдъхна надежда. Всичко се оправя с говорене, силно вярвам в това!

„И какво ще обсъдим сега?“ ще ме чуете да казвам често. Поканила съм 6 човека, които да споделят за родителството – 5 жени, 4 майки, 1 бременна и 1 баща! Всеки с различна професия и различни по възраст деца. Да открехнем завесите на най-многобройния клуб в света – този на родителите!

L51A5202.jpg
личен архив

Здравейте, казвам се Даниела, живея в Ню Йорк, САЩ. Занимавам се с обработка на снимки и фото корекции за всестранни публикации. Обичам да пея, да снимам и да пътувам.

Бременна в кой месец си? В момента съм бременна в 8-ми месец с момченце.

С какво те изненада бременността? За какво не беше подготвена? Бременността ме изненада много приятно! Не очаквах да мине толкова неусетно и лесно. Преди да забременея се пробвах психически да се подготвя за 9 месеца физически дискомфорт, хормонални изблици и ред други оплаквания, за които те предупреждава тематичната литература. Е, за мое най-голямо учудване и щастие моята бременност мина изключително леко, което ми отне доста време да приема и да започна спокойно да ѝ се наслаждавам. Дълго време очаквах нещата да се влошат и един ден просто реших да се радвам на съдбата си.

Как възнамеряваш да направиш прехода с предишния си живот (преди да забременееш и след появата на детето)? Мисля да правя прехода от ден за ден, тъй като ни е първо дете и не мисля, че има смисъл от грандиозен план. Според мен е важно родителите да приемат децата си за най-нормалното и натурално развитие на живота им и съответно да се стремят да не превръщат децата в центъра на вселената им. Много по-печелившо би било за всички, ако родителите инкорпорират децата в живота им, отколкото животът на родителите изведнъж да започне да се върти изцяло около детето.

Кое смяташ, че ще е най-голямото предизвикателство в отглеждането на дете? Най-голямото предизвикателство, за мен, ще бъде да приема факта, че нямам контрол над много външни фактори, които могат да наранят детето ми. Трябва да бъда още по-оптимистична и да приема, че не мога да съм изцяло в контрол над детето си.

Кое е най-ценното, което искаш да възпиташ в детето/децата си? Да бъдат добри хора.

На какво те научи тази бременност? Как те промени? Най-ценното, което ще се постарая да запазя от изминалите 8 месеца, е способността да не се ядосвам, колкото преди и да умея бързо да преглъщам лошите моменти, за да мога да запазя спокойствието и нервите си.

Кой беше най-щастливият момент свързан с бременността, с очакването? Най-вълнуващият момент мисля, че беше, когато разбрахме пола на бебето. Изведнъж някак представата ми за „бебето“ в корема прие човешки лик.

Бременността за теб в една дума? Вълнение.

Какво би искала да кажеш на другите майки, настоящи и бъдещи? Като практичен съвет бих препорачала на бъдещите майки да започнат да пият пренатални витамини 2-3 месеца преди да забременеят. Напревени са доста изследвания, които казват, че набавяйки тялото преди забременяване с нужните минерали и витамини, намалява вероятността от гадене, главоболие и неразположение през първото тримесечие. Изпробвано с успех 🙂 Книгата която бих препоръчала е на Емили Остър.

* * *

IMG_1245.JPG
личен архив

Казвам се Емилия Ръткова, на 31 години съм. Завършила съм Бизнес администрация и Финанси в УНСС, но вече 9 години съм част от маркетинг екипа на AVON Cosmetics, последните 3 от които – като Мениджър Планиране на Кампании за регион Балкани.

На каква възраст е детето ти? Имам 6-месечна дъщеря – Валерия.

С какво те изненада майчинството? За какво не беше подготвена? По-скоро се изненадах от себе си… Винаги съм се възприемала като смел и самоуверен човек, изненада ме страхът и несигурността ми дали ще се справя…

Как направи прехода с предишния си живот, преди да се появи детето? Бременността се оказа достатъчна като време, за да настроя психиката и бита си за появата на Валерия. Работех през 7 месеца от бременността, последните няколко прекарах в подготовка на хора и процеси, които да функционират в мое отсъствие. В личен план постепенно забавях динамиката на ежедневието и пренасочвах време от пътувания и социален живот към четене на литература за очакване и отглеждане на дете, преустройство на дома, покупки за бебето. За сравнително плавния преход помогна и фактът, че голяма част от приятелите ни вече бяха родители и отново бяхме на една вълна.

Кое е най-голямото предизвикателство при отглеждането на дете? Кога ти е било най-трудно? Оставям настрана физическия дискомфорт от безсънието през първите месеци и умората от режима, мисля че предизвикателствата предстоят – да отгледам и възпитам детето си като силна личност и добър човек в нашата реалност, да съумея да му бъда добрия пример…

Кое е най-ценното, което искаш да възпиташ в детето? Освен в почит на семейните ценности и традиции, за мен е важно и да създам у Валерия стремежа да търси, да се провокира, да не спира на едно място…

На какво те научи детето? Как те промени? Отглеждането на детето ме учи на търпение от една страна, от друга ме прави по-чувствителна и непримирима към недостатъците на обществото и времето ни.

Кой беше най-щастливият момент, свързан с детето? Клише е, но е абсолютно вярно – всеки ден, прекаран с детето ми е изпълненен с щастливи моменти, не ги степенувам. Стремя се да се наслаждавам, да запомням – това е емоционална инвестиция за цял живот.

Майчинството за теб в една дума? Отговорност.

Какво би искала да кажеш на другите майки, настоящи и бъдещи? Споделям една шега с всички майки – мисля, че ще разсмее настоящите заради опита им, а бъдещите – защото го очакват. Между другото, ако има и татковци читатели, очаквам да се усмихнат в знак на признание!

 Mother [muhth-er] -noun

  1. One person who does the work of twenty. For free.

* * *

IMG_1247.JPG

Казвам се Ваня Герджикова. Лекар съм, специализант по педиатрия.

На каква възраст е детето ти? Сирма е на 1 година и 5 месеца.

С какво те изненада майчинството? За какво не беше подготвена? Изненада ме най-вече това, че гледането на дъщеря ми не вървеше по никакви правила, режими и норми. Хранене, сън, бодърстване – всичко беше/е много трудно. Знаех, че има и такива деца, но бях убедена, че моето няма да е от тях ;-). Само за едно нещо не съм имала притеснения – физическото развитие. Навреме започна да се обръща, седи, пълзи, ходи без аз да се меся и натоварвам много.

Как направи прехода с предишния си живот, преди да се появи детето? Нямаше преход. Исках да работя до края на бременността и да отметна възможно най-много задачки в професионален план преди да родя и се бях концентрирала върху това. Мислех да се подготвям по-сериозно за появата на бебето през последния месец, а то реши да подрани с месец и така направи нещата още по-интересни!

Кое е най-голямото предизвикателство при отглеждането на дете? Кога ти е било най-трудно? Най-трудно ми беше да свикна, че нищо не зависи вече изцяло от мен. Амбициозните ми плановете за деня (като да изпера, изгладя, сготвя) разсмиват Малкия Бог вкъщи!

Кое е най-ценното, което искаш да възпиташ в детето? Искам да бъде добър човек.

На какво те научи детето? Как те промени? Научи ме на още по-голямо търпение и да бъда по-толерантна към другите родители.

Кой беше най-щастливият момент, свързан с детето? Може би първата истинска, осъзната прегръдка.

Майчинството за теб в една дума? Предизвикателство.

Какво би искала да кажеш на другите майки – настоящи и бъдещи? Да не са твърде критични към себе си и да помнят, че и това ще мине!

* * *

2015-12-28_41_032.JPG
снимка: Антония Петкова за Photonya

Здравейте, казвам се Лидия Тъмнишка и съм на 28 години. Икономист съм по образование и вече 9 години помагам на мъжа ми в развиването на семеен бизнес във Враца и региона. 

На каква възраст е детето ти? Майка съм на Александър, който през октомври ще навърши 3 години.

С какво те изненада майчинството? За какво не беше подготвена? Не съм очаквала, че да гледаш дете е толкова приятно, интересно и емоционално изживяване. Преди да родя бях работохоличка. Аз си почивах, докато ходех на работа и изпадах в ужас, че след като родя в продължение поне на 1 година трябва да си остана вкъщи. Изненада ме, че майчинството не е някакво досадно задължение по график. Не бях подготвена, а и все още не съм напълно подготвена, за боледуванията. Да, знаех, че децата боледуват понякога, но не бях подготвена колко тежко те изживяват запушен нос дори. Не съм подготвена за болести, за наранявания, травми и борба със здравната система като цяло.

Как направи прехода с предишния си живот, преди да се появи детето? Като погледна назад не си спомням момент, в който да кажа, че самият преход ми е бил труден. По-трудни са първите 40 дни, докато свикнеш, че имаш режим на хранене, спане и излизане. Детето няма време да те чака да се адаптираш към него. Толкова бързо и естествено навлизаш в майчинството, че не преходът е стресов. Поне при мен беше така.

Кое е най-голямото предизвикателство при отглеждането на дете? Кога ти е било най-трудно? До този момент най-трудни са ми били дните след безсънните нощи, особено ако са се натрупали. Умората ни кара да бъдем по-нервни, по-рязки, по-кисели, а това не е добре нито за детето, нито за околните. Но истинското предизвикателство е в това, какъв човек накрая ще излезе от детето. Отдаваме на децата си цялото си време, енергия и желание, главата ми е пълна с идеи и мисли, кое ще е най-добро за него, чертаем пътя, по който се надяваме да поеме. Предизвикателство е, за нас родителите, да възпитаме такъв човек, който да може да сбъдва мечтите си, да се радва на живота и да бъде достатъчно интелигентен и възпитан, за да може да цени стойностните неща.

Кое е най-ценното, което искаш да възпиташ в детето? На толкова много неща искам да го науча и нямам търпение за тях – как да вижда и възприема света, кои неща са важни в живота, кое си заслужава. Искам да го науча да бъде истински, стойностен човек.

На какво те научи детето? Как те промени? Все още ме учи да бъда по-търпелива и по-спокойна. И съм сигурна, че цял живот ще ме учи на страшно много неща. Може би всеки ден се променям покрай Александър, но най-голямата промяна е, че намалих работата за сметка на времето прекарано с детето.

Кой беше най-щастливият момент, свързан с детето? Щастието не е в конкретна случка, а в поредица от щастливи мигове, малки жестове, усмивка, интересен въпрос, дори в подарено цвете. За мен щастието се изразява в начина, по който ме гледа моето дете. Всеки ден съм благодарна, че го имам.

Майчинството за теб в една дума? Отдаденост, отговорност, щастие (не се събира в една дума).

Какво би искала да кажеш на другите майки – настоящи и бъдещи? Децата се нуждаят единствено от любовта ни, а в замяна ни дават съвършенството, от което ние имаме нужда в деня си и в сърцето си.

* * *

IMG_1243
личен архив

Казвам се Виктория, от скоро на 30 години, ха-ха-ха! По професия съм юрист, а по настоящем – в отпуск за гледане на дете до 2 години или така нареченото „майчинство“, което всъщност никак не е само 2 години, а привилегия за цял живот :)!

На каква възраст са децата ти? Имам две прекрасни деца (както всички деца всъщност): Емил на 8 години и Елена на 1 годинка.

С какво те изненада майчинството? За какво не беше подготвена? Първото ми дете ме изненада много… Едва на 21 години станах майка и се превърнах в най-важния човек за най-важния за мен човек 🙂 Думата „изненада“, обаче, за мен носи изцяло положителен заряд, затова бих казала, че се изненадах колко много мога да обичам и колко много щастие, топлина и радост ми носят децата ми! Не бях подготвена за това колко много препятствия и перипетии създаде появата на децата ни в отношенията между мен и съпруга ми.

Как направи прехода с предишния си живот, преди да се появят децата? Преходът се случва някак естествено и без да се усетиш от дива купонджийка се превръщаш в жена въоръжена с торби с био продукти и книги за отглеждане на деца.

Кое е най-голямото предизвикателство при отглеждането на деца? Кога ти е било най-трудно? Най- голямото предизвикателство е да се грижиш добре за децата си и в същото време да запазиш отношенията с партньора си. Най-трудно е, когато трябва да запазиш самообладание, а вътре искаш да крещиш.

Кое е най-ценното, което искаш да възпиташ в децата си? Възпитанието е сложно и отговорно, надявам се въпреки всичко да успея да науча децата си да са добри и човечни.

На какво те научиха децата? Как те промениха? Децата ме научиха на безкористна любов и покрай тях спрях да съм толкова суетна.

Кой беше най-щастливият момент, свързан с децата? Раждането им и всичко след това.

Майчинството за теб в една дума? Мама.

Какво би искала да кажеш на другите майки – настоящи и бъдещи? Keep calm and make babies :)!

* * *

P6200010.JPG
личен архив

Казвам се Вихрен Диканаров, инженер съм по образование, работя към железницата в звено по управление на проекти, като се занимавам по-конкретно с електрификацията.

На каква възраст са децата ти? Децата са четири – най-голямата, Катерина, тази година ще навърши 17, по-малката е Елица – на 15, и близнаците – Боян и Нина, които ще станат на 3 през септември.

С какво те изненада бащинството? За какво не беше подготвен? За нищо не бях и не съм подготвен. Всеки път е изненадващо. Първо гледането на едно дете си беше притеснително. После се появи второто и в редките случаи, когато се налагаше да гледам само едното, все едно бях без дете, до толкова не ми правеше впечатление. Сега, с близнаците, е съвсем различно. Големите все пак имаха разлика във възрастта и бяха на различен акъл, така да се каже. Тези двамата, единият като му щукне някаква беля другият я доразвива, внася нови идеи и накрая се получава такава щуротия, за която големите не са се сещали. Не мога да кажа, че големите са ме подготвили с нещо за гледането на близнаците, пък и всяко дете е различно и точно това е интересно.

Как съвмести ролята на баща с професионалните си ангажименти? Разбира се, големият товар го поема съпругата ми. В същото време имам късмета да имам началници, които проявяват разбиране или по-точно вътрешното им виждане за нещата поставя семейството на първо място. Не се е случвало да има проблем нито за мен, нито за някой колега. Първата ми работа беше в частна фирма, но и там атмосферата беше същата, явно е въпрос на какъв човек ще попаднеш. Така че не е имало проблем да взема отпуск, болничен или да изляза по-рано, разбира се не съм прекалявал.

Кое е най-голямото предизвикателство при отглеждането на деца? Кога ти е било най-трудно? Никога не съм гледал нещата под такъв ъгъл. Нещата вървят по естествения си ход – децата се разболяват, растат, падат от колелото, радват ни, тичат нагоре надолу, лека-полека се превръщат в големи хора – не мога да каже, че нещо е било трудно.

Кое е най-ценното, което искаш да възпиташ в децата си? Да бъдат щастливи.

На какво те научиха децата? Как те промениха? Не мога да отговоря на този въпрос, може би някой, който гледа отстрани може да каже. Колкото и да е банално, но е факт – осмислят ежедневието и така ни променят в едни пълноцинни хора.

Кой беше най-щастливият момент, свързан с децата? Нямам някой конкретен момент, който рязко да се отличава от всички останали. Всяка сутрин, когато вляза в банята и всички четки за зъби са по местата си.

Бащинството за теб в една дума? Нямам отговор.

Какво би искал да кажеш на другите бащи? По-скоро бих им пожелал нещо – забавлявайте се и забавлявайте тези около вас.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: