Финчи и Нинчи

Около Великден отидохме до Враца – моят роден град. Живях там 14 години и колкото и западнал да е регионът, колкото и неприятни неща да се говорят за града, аз пазя много скъпи спомени и връщайки се там се стремя да търся и забелязвам само положителните промени, които се случват.

Пътувайки натам от София, след Мездра се разкрива Врачанският Балкан. Това е балканът, пред който не мога да остана равнодушна, независимо колко места съм видяла по света и у нас. Мисля си, че това чувство е познато на всеки човек или поне се надявам всеки да може да се усети „у дома“ някъде и да почувства как камъкът тежи на мястото си.

26131152683_70ac20ebdf_o.jpg

С две малки деца времето е разчетено, не че винаги планът може да се спазва стриктно, но е добре да имам график, към който да се придържам. Обичам да знам какво следва, обичам да разполагам с времето си. Покрай децата лесно и бързо изпадам в стресова ситуация и режимът ми помага в тези моменти. Както те, така и аз, знаем, че предстои нещо сигурно в ежедневието ни, което те очакват и са спокойни, че имат нещо постоянно в деня си. Защото всеки ден е вълнуващ и се откриват нови неща – понякога плашещи, понякога забавни, често се ронят сълзи и все по-често остават рани.Така че, когато пристигнахме във Враца беше време да нахраня Стефан. Захари показваше на баба ми как скача с двата крака и търчеше наоколо. После се включваше в приготвленията за обяд, а след него го сложихме за следобедния му сън.

26131248693_a61f5f0e98_o.jpg

Откакто Стефан се е родил, с Ники не сме оставали сами без децата. Родителите ми предложиха да ги гледат и ние двамата да излезем за няколко часа. Възползвахме се! Имах уговорка с най-добрата ми приятелка от детството, която също беше в града за Великден. Баща ми ни препоръча да се разходим по новата пешеходна зона и велоалея. И тримата се радваме, че го послушахме! Ето това е моята Враца – такава каквато искам да помня, с която да се гордея – свежа, зелена, поддържана, с чист въздух, предлагаща алтернативи за спорт сред природата.

Разходката беше вълшебна, а всъщност – нищо особено, но точно в това ѝ е чарът. Когато Ники ми показа следващата снимка се разплаках.. Връхлетяха ме толкова много спомени и ме обзе чувство на сигурност и спокойствие!

image

Две пораснали момичета и едно огромно безкористно, истинско приятелство, подкрепяно вече 28 години! Пътищата ни се разделиха, отдавна живеем в различни градове, всяка има своя свят, виждаме се 2-3 пъти в годината, чуваме се рядко, пишем си по-често. Но когато се видим е така – все едно времето е спряло и вчера сме се разделили, преди да се приберем по домовете си. Думите идват леко, без да ги премисляме, темите са ту сериозни, ту забавни, душите ликуват, а лицата греят! Миговете летят, но приятелствата остават. Онези които се разпадат, просто никога не са били такива. Когато буквално си израснал с един човек, не ви е нужно време, за да наваксате. Понякога един поглед стига и той говори повече и по-бързо. Когато вместо да изядете кюфтетата, сте ги крили под чиниите си и старателно сте отделяли всяко грахче от руската салата, когато сте будували по цели нощи в сладки приказки и сте споделяли съкровени тайни, когато сте били на дискотека до зори и вместо да се наспите на следващия ден, сте решавали задачи по математика, тогава знаете, че някои неща остават непроменени.

imageimageБлагодарна съм за това момиче и цялото ѝ семейство всъщност, защото са семейни приятели и сме споделяли празници и делници заедно. „Поживем – увидим“, както обичат да заключват родителите ми. Времето умее да отсява верните хора. Дано всеки има в живота си по една Ина като моята :-)!

Реклами

8 thoughts on “Финчи и Нинчи

Add yours

 1. Това наистина беше трогателно да го прочета…и сега когато времето е отбелязало своя отпечатък върху съдбите ни, смело мога да твърдя, че приятелство съществува, въпреки времето и въпреки разстоянието

  Харесвам

 2. Благодарете на г-н Николай Иванов – бившия кмет на Община Враца, който възобнови и построи толкова много прекрасни места във Враца. Едва ли някой преди него е правил толкова за прекрасния ни град. Аз и моите приятели му благодарим. На него и на неговия екип през мандат 2011-2015 г.

  Харесвам

  1. Макар, някои да плюват по него, бившия кмет Н.Иванов остави хубави неща.Никой от предишните не е направил толкова.

   Харесвам

   1. Не съм запозната с дейността на бившия кмет на Враца и екипа му, не искам да навлизам в дискусия, но това все пак е работата им и затова са избрани.
    „ЗахарНик“ е личен блог, в него не се засягат политически теми, макар те да са неизменна част от ежедневието ни.
    Благодаря ви за коментарите и интераса към блога ми, но мястото им не е тук.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: