Световен ден на книгата

Днес е Световният ден на книгата и авторското право! Заслужава повече гласност и отразяване! Какъв по-хубав подарък от книга? Стойностен, вечен, развива въображението, обогатява речника, осигурява лесно и уютно бягство.

У дома книгата винаги е била на почит! Като дете не бях най-върлият почитател на четенето. Правех го по задължение, опитвайки се да вмъкна между игрите на открито всички книги от списъка за лятната ваканция. Въпреки това винаги съм уважавала книгите. Това е нещо, което родителите ми успяха да култивират в мен :-). Едната ми баба беше начална учителка, единият ми дядо ветеринарен лекар, така че в нашето семейство книгата имаше специално място. Освен това тя не можеше да се подгъва, мачка, къса.

FullSizeRender (19)

FullSizeRender (21)

FullSizeRender (22)

По това време беше много популярно разменянето на книги (особено онези от списъка за лятото). Не че беше популярно, просто така се правеше – търсиш я при роднини и близки, никой не се втурваше веднага да купува. И когато някой ти я заемеше, то тя беше още по-ценна и пазена от собствените книги. Трябваше да я върнем в отлично състояние, за да имаме очи да помолим отново този човек да ни услужи с негово копие. Подвързвахме ги и прилежно пазехме хартиената подвързия, които много издания имаха тогава. Внимавахме да не се разпаднат страниците и да не оставим по тях петна от череши.

FullSizeRender (23)

Чак в гимназията започнах истински да харесвам четенето и да намирам повече време за него. Може би защото повечето ми близки бяха доста начетени и дотогава вътрешно се притеснявах, че не мога да отговоря на тяхната висота. За да добиете бегла представа какво имам предвид, ще спомена, че по-големият ми брат беше започнал да чете на 4 години, винаги държеше 2-3 книги на нощното си шкафче, които четеше паралелно, през едно лято прочете „Под Игото“ за 3 дни, докато аз за 1 месец бях едва на 90-та страница от „Тримата мускетари“. Смятах, че първо трябва да прочета всички „задължителни“ книги, да съм запозната с творбите на големите писатели и чак след това имах правото да избирам по-свободна литература и автори, които ме вълнуват. После осъзнах, че да – има класики, които е препоръчително да се прочетат, но има толкова много жанрове, автори и непрекъснато утвърждаващи се произведения, че си заслужава да четеш, заради самото четене.

При мен много от нещата се случват на базата на емоциите. Не е особено разумно, често е непрактично, често страдам от решенията си, но така съм устроена. Опитах да го променя, но разбрах, че вместо да вървя срещу него, ще го използвам като компас – така много лесно се ориентирам кое е за мен и кое не. Когато кривна от правилния път, веднага разбирам, благодарение на надигащото се вътрешно недоволство.

Изборът ми на книги също е емоционален, до голяма степен! Обичам да вляза в книжарница, да се разходя вътре, да погледам заглавията, кориците, да издърпам по някоя книга от рафтовете и поне една ще ми „проговори“. Ще се въздържа да ви препоръчам заглавия, но ще ви препоръчам кой да го направи. Рубриката „Професия читател“, част от сутрешното шоу „Ива от сутрин до обед“ по радио FM+ е поднесена грамотно и интелигентно, с много свежи предложения.

FullSizeRender (26)

Аз съм от онези читатели, които обичат мириса на печатна книга, шума на страниците, естетично издържаните корици. Затова ми беше изключително трудно да премина на електронен четец. Удобствата му са безспорни, споровете са излишни, важното е да се чете. Особено днес, особено от младите. Нашата България има нужда от повече четящи и трезво мислещи, разсъдливи хора. Изхвърлете „трябва“ от речника си. Станете жив пример! И нека бъдем силни в делата, както сме силни в мислите! Шекспир ни го е пожелал, а днес честваме неговия гений!

Реклами

One thought on “Световен ден на книгата

Add yours

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: