Табло на мечтите

Мозъкът на всички е промит с фразата „Мислете позитивно“! До такава степен, че чак е загубила смисъла и силата си. Има обаче много тънкости около тази мантра, които си струва да споделя.

Преди няколко години бях запозната с „Методът Силва“. Това, в най-общи линии, е програма за самоусъвършенстване и оползотворяване на умствените възможности. Тя дава възможност за по-лесно разрешаване на проблемите, подобрение на здравето, успех в кариерата, освобождаване от вредните навици и още и още.
Основното при този метод е визуализацията, която се случва след като преминете на алфа и тета мозъчни честоти и навлезете в състояние на медитация. В ниво алфа, мозъчните вълни вибрират с честота 7-14 цикъла в секунда. Тогава се намирате в много отпуснато състояние, медитативно състояние. В ниво тета, мозъчните вълни се забавят до честота 4-7 цикъла в секунда. Това е състояние на много дълбока релаксация. Наблюдава се, когато заспиваме или се събуждаме, при хипноза и сънуване. Смята се, че тази честота ни позволява да действаме под нивото на съзнателният ум. Това е първият етап на сънуването.

Слушайки аудио курсовете, част от Silva Life System, разбрах много любопитни насоки за позитивното мислене. Не е достатъчно да кажете „Аз не искам да съм болен“; „Не искам повече да съм нещастен/дебел/самотен“; „Не мога да продължавам да работя тази работа“ и т.н., защото посланието, което проектирате е точно това – болен, нещастен, дебел, самотен. Вместо това може да кажете „Искам да съм здрав“; „Искам да бъда щастлив, да имам стегнато тяло, да привлека интересни хора в живота си“; „Искам да намеря по-вълнуваща или по-доходоносна работа“. Трябва да обърнете начина си на изказване, така че той да е положително зареден. Това важи и за голям диапазон от думи и изрази, които сме свикнали да използваме. Лично аз се изумих колко негативно говоря и се амбицирах да следя изказа си и да го корегирам. Често казвах (а и все още се хващам да го правя) „Ще умра от смях“, Ще се пръсна от любопитство“, „Това е ужасно“, „Сърцето ми направо спря“, „Беше ад“, „Кошмарно е“. Това е, което хората чуват от нас. После тези послания, тази енергия се препредава и при нас се връща обратно това, което сме изказали. Отрицателните думи и изрази разрушават всичко положително, което сме създали със своята мисъл. Да речем срещате някой познат и той/тя ви пита как сте. Не се оплаквайте за влошеното си здраве, за финансовите си проблеми и лични драми. Този човек на свой ред ще срещне трети общ познат и ще му сподели за вашите несгоди и така около вас се завърта един неблагоприятен кръг. Това не означава да лъжете и да се затворите в себе си, да не споделяте с никого, но намерете с кого си струва да го обсъдите и как точно да представите обстоятелствата. Тази част е особено трудна за мен, тъй като обичам да говоря за всичко и вярвам, че като споделям казуса си повече хора ще дадат мнение и мога по-лесно да намеря решение или да науча нещо ново.

Тази промяна не става светкавично, нужна е нагласа, самонаблюдение, контрол и воля. „Методът Силва“ предполага постоянство и доза отдаване, както всичко в този живот, от което очакваме големи резултати. Препоръчва се медитация три пъти дневно по 15 минути за постигане на оптимални резултати. Но дори да не успеете да прилагате ежедневно практиките, вярвам, че ще спечелите дори само да прочетете/прослушате курсовете. Това ще ви обогати, ще ви даде прозрение. Заслужава си! А после ще отсеете кое е за вас и кое не. Така правя и аз – винаги мога да науча нещо ново и полезно.

Това познание ми послужи в създаването на така нареченият Vision Board (табло за визуализиране). Срещнах това понятие в социалната мрежа Instagram преди повече от година. Най-просто казано, това представлява табло за мечти. На него поставяте онова, което мечтаете да ви се случи. Без ограничения, стига да намерите начин да го изразите и да го окачите на таблото. Ще попитате какъв е смисълът? Смисълът е да дадете ясна и категорична заявка на Вселената за своите мечти. И всеки път, когато погледнете таблото да визуализирате как постигате целите си, как се радвате на успехите си, как изживявате бляновете си. Място на таблото могат да намерят всякакви мечти – състояние на духа и тялото, материална вещ, физическо или умствено пътешествие, всичко!

Аз разделям мечтите на два вида – едните изглеждат по-лесно постижими, а сбъдването на другите често ми се вижда нереално. Независимо какви са вашите, предлагам ви да сложите всички на визуалното табло и да си представяте как всичко това ви се случва. И по един или друг начин, с вашето активно участие, визията за бъдещето ви ще се превръща в реалност. Не забравяйте, че желанията ни мотивират, но често истинското удовлетворение се крие в пътя към случването на мечтите!

Дайте воля на въображението си, развихрете фантазията си! И не подлагайте на съмнение това, към което се стремите, независимо как изглежда то в очите на околните! Повърхностно, глупаво, чудновато, смешно.. Няма значение какво е, щом го искате в живота си! Намерете начин, намерете време да работите в посока материализирането му. Само така ще се чувствате добре в кожата си и ще бъдете по-продуктивни за близките си, че дори и по-сговорчиви!

Дерзайте!

P.S.: Не зная дали визуализацията ще сработи, ако имате пъклени планове и нечисти намерения. И все пак, ако успеете да ги реализирате, ще се радвам да споделите ;-)!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: