Многократни пелени

Преди да се роди Захари, не се бях интересувала от многократните пелени. След това не им обръщах внимание. Мислех си, че употребата им е свързана със страшно много пране, асоциации от миналото. Един ден „случайно“ (нали казват, че случайности не съществуват) попаднах на предаване, посветено именно на многократните пелени и се заслушах. Бях поразена от фактите! Един памперс се разгражда поне за 250 години! Само ЕДИН! Помислете за броя памперси, който ще ви е необходим, докато детето ви навърши 2 години! Не че не го знаех, просто не си давах сметка, не се замислях. Другото, което привлече вниманието ми, бяха разходите! Те са в полза на многократните пелени! За 2 години разходите за ток, вода и препарати, които ще се акумулират за изпирането им, плюс сумата за закупуването им, са по-малко в сравнение с разходите, направени при купуване на съответното количество памперси и придружаващата козметика!

2016-03-25 11.45.37

Пелените притежават още преимущества, над които да се замислите. Освен че са еко, финансово по-изгодни (макар първоначалната инвестиция да е значително по-голяма), те са и по-здравословната алтернатива. При тях не се налага употребата на кремове, материите са дишащи и не предизвикват алергии. Препоръчително е да се сменят на малко по-къси интервали от тези на памперсите, защото нямат химикали, които да превръщат течността в гел, но това ги прави единствено по-хигиенични за бебешката кожа. Оказва се, че има огромно предлагане на пазара. Така че направете своето проучване и изберете сами тези, които ви устройват.

Ние се спряхме на Pop-In, които са от типа „всичко в едно“. Затварят се с лепенки, подобно на памперсите. Един размер пасва на всички бебета от 3+ до 16+ кг, като оразмеряването се случва с копчета в 4 размера. Лично аз не препоръчвам да ги слагате на бебето до 3-тия месец. Просто не е особено практично, заради количеството на наакани пелени и консистенцията им. Всеки, който е гледал новородено, ще ме разбере. Въпрос на избор, разбира се, но преди да ги сложите в пералнята, ще се наложи да ги отперете на ръка и поизчистите. След 5-6-ия месец или около времето на захранване, тази ситуация се видоизменя. Освен това се улеснява с еднократните подложки. Те са разградими и директно се изхвърлят в тоалетната чиния заедно с твърдото съдържание ;-).

Синята и лилавата пелени са от фин полиестър, а зелената – от бамбук. Перат се с препарат за текстилни пелени, като към него се добавя дезинфектант, на 60 градуса в пералня. Полиестерните изсъхват значително по-бързо, но пък бамбуковите са една идея по-попивни и доста по-еко и по-естествени. Тук можете да прочетете повече.

2016-03-25 11.48.42
бамбукова и полиестерна
2016-03-25 11.46.35
непромокаемата шарена торба + ролка еднократни подложки
2016-03-25 11.49.48
поставяне на еднократната подложка

Употребата им е изключително лесна. Слагането става дори по-бързо от това на памперс, защото не се маже с крем. Подходящи са за навън. Мръсната пелена слагам в непромокаемата торба, а нея – в коша на количката. Идеални са за разходка в квартала, парка или всяко излизане всъщност. Не ги препоръчвам единствено за по-дълъг път, защото все пак многократните пелени предполагат смяна на около час и половина. Имат нощна подложка, с която часовете на сухота могат да се увеличат. Моят опит обаче показва, че тя не издържа на сън по-дълъг от 4 часа. И честно казано не я намирам за особено подходяща за периода на бодърстване – прави пелената прекалено плътна и дебела.

2016-03-25 11.50.34
нощната подложка

 

Относно бройката, пак е въпрос на лична преценка и финанси. Първоначално купихме 10, когато Захари беше на 6-7 месеца. След това взехме още 4. Стигат за ексклузивно използване през по-топлите месеци, с ежедневно пране на употребените мръсни пелени. Наскоро започнах да ги слагам и на Стефан, но не изцяло. Най-удобни наистина са в периода след 6тия месец. Захари изкара с тях докато навърши 1 година и 4 месеца. Въпреки че не беше достигнал 16 кг тогава, някак му умаляха.

В крайна сметка, каквото и да изберете, важното е да сте информирани и да се чувствате комфортно с решението си!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: